Styret i Vennesla historielag fra venstre: Tor Skomedal, Ove Holmquist Arntzen, Yngvar Hannevik, Karin Bryne Kristiansen, Inger Aas, Rune Nesland Askekjær, Reidar Sakariassen, Gerd Wiik Hansen, leder Øyvind Bakken og Bjørne Jortveit.
Vennesla Tidende
Prisen ble delt ut av ordfører Nils Olav Larsen under kulturkvelden i Kulturhuset fredag.
Les om årets kulturkrus- og stipendvinnere
Begrunnelsen:
Her følger juryens begrunnelse for årets tildeling av Kulturprisen, og juryen er som vanlig Levekårutvalget:
"Vennesla historielag ble stiftet i 1983 og feiret i 2023 sitt 40 års jubileum i et fullsatt kulturhus. Laget jobber for å ivareta vår felles historie gjennom blant annet å vise rundt og lære bort historisk kunnskap til skoleelever på 3. trinnet og 5. trinnet gjennom Den Kulturelle Skolesekken. Dette har de gjort to ganger i året i over 20 år. De har flere ganger reist rundt til eldre- institusjonene våre gjennom Den Kulturelle Spaserstokken med fortellinger, kunnskap og gjenstander fra museene våre.
Laget følger med i tida og fikk i desember 2020 ny nettside med et stort billed- og filmarkiv. Etter fire år har nettsida passert 3,3 millioner klikk fra 50 land. Laget er også svært aktiv i sosiale medier, bl.a. på Facebook. I tillegg utgis det hvert år et fysisk årsskrift/temahefte som er med på å ta vare på de unike historiene før det er for seint.
Vennesla historielag har også tatt grep for å utvikle Vennesla skolemuseum. Her har det blitt jobbet utrolig mye dugnad de siste årene, og det har kommet opp flere nye utstillinger og faste åpningsdager. Faste temamøter på Venneslastua er også svært populære og mellom 80 til 120 historieinteresserte møter opp hver gang.
Alt dette har ført til økt interesse for lokalhistorie og for historielaget. Dette gjenspeiler seg i medlemsantallet. Før pandemien hadde de 300 medlemmer, nå er de 700, og øker stadig. Dette gjør laget til et av de største historielagene på Agder.
Historiske skilting på turveier har de også brukt en del tid på. Både ved utarbeidelse av historiske skilter langs Strandstien, på turkart og i samarbeid med Turstigruppa. Naturlosturene har vært fast følge i mange år, og samler en stor gruppe mennesker både høst og vår.
Laget er aldri vanskelige å be, enten det er grupper av turister, andre foreninger, barnehager eller andre som ønsker å inn på museene, eller få besøk av noen fra historielaget. I fjor var laget med i Julegada sammen med Bommens Venner og fikk vervet mange nye medlemmer.
Nå er Vennesla historielag med i en fellesgruppe med alle museer i kommunen, for å utvikle et enda bedre tilbud til både fastboende og tilreisende. I september var det for første gang Den Store Museumshelga, og dette skal fortsette.
Det er gledelig at arbeidet med å ta vare på historien til Vennesla er i så godt gjenge. Det lover godt for framtida.
Prisen
Kulturprisen består av et pengebeløp på kr. 20.000 og en statuett designet av Gjeruld Johansen og som er støpt i superrent aluminium fra Vigeland Metal Refinery.