Gi kundene bedre service – lær mer om demensvennlig oppførsel

Vennesla kommune tilbyr gratis kurs om hva demens er og hvilke utfordringer personer med demens møter. Kunnskap om demens er viktig for alle som møter mennesker og yter service.

Fra venstre: Anita Flatestøl, Linn Beate Dalane og Siv Vorhaug er dyktige kursholdere og kan mye om demens.  - Klikk for stort bildeFra venstre: Anita Flatestøl, Linn Beate Dalane og Siv Vorhaug er dyktige kursholdere og kan mye om demens.

På disken hos Tid&Syn henger skiltet som viser at de ansatte har tatt kurset. De ansatte i brille- og klokkeforretningen er veldig glade for at de har vært gjennom denne ekstra opplæringen.

Mye mer bevisste

_ Ja, vi har fått en ny forståelse. Personer med demens trenger færre valg, for å være trygge. Vi gir dem litt færre briller å se på. Vi snakker også til dem, ikke om dem. Det er fort gjort å snakke med pårørende over hodet på dem, sier Mette Skåreland.

Optiker Solveig Feøy Pedersen sier at forretningens ansatte er blitt mye mer bevisste på å tilby fast optiker til mennesker med demens. De skal slippe å forholde seg til ukjente.

450 personer

De kommende årene vil antall mennesker med demens øke kraftig. I Vennesla vil antallet fordobles, fra noe over 200 i dag til rundt 450 om noen år. Dette er det viktig at lokalsamfunnet forbereder seg på.

Personer med demens skal gå i butikker, ut å spise, besøke arrangementer og delta i samfunnslivet som alle andre. Da er det veldig klokt hvis vi som bor i lokalsamfunnet vet hva det vil si å ha demens.

Nasjonalforeningen for folkehelse har utarbeidet et flott kurs. Dette kurset tilbyr Vennesla kommune gratis. Kursholdere er trivselskoordinator Anita Flatestøl, ergoterapeut og leder for dagsenter for personer med demens, Linn Beate Dalane og sykepleier med videreutdannelse i demensomsorg, Siv Vorhaug.

Mange tips og råd

_ Det er så mye folk ikke tenker på. Julegada og Handelens Dag er krevende og hektisk for alle. Slik er en helt normal dag i Sentrum for en person med demens. Det er så veldig mye å forholde seg til som er ukjent og nytt, forteller Anita Flatestøl.

_Vi hadde ett eksempel på en kvinne med demens som handlet og handlet, men glemte å betale. I stedet for å lage styr, inngikk butikken en avtale om at pårørende kunne levere tilbake. Mye greiere enn å skape redsel hos personen som ikke kan noe for sin handlemåte, forteller hun.

Det er mange slike tips og råd. Samtidig er det nyttige å få kunnskap om hvordan mennesker med demens kan endre personlighet. Og å få kunnskap om hvordan for eksempel butikkansatte kan opptre for å skape mer trygghet.

Gratis - varer en time

Kurset varer én time og du og din bedrift eller organisasjon kan få spesialtilpasset.

_ Vi gjennomførte sju kurs lokalt i Vennesla i 2024. Vi håper mange i næringslivet og frivilligheten vil ha dette kurset. Sammen skaper vi et bedre lokalsamfunn der vi vil yte bedre service også til personer med demens, sier Flatestøl, Vorhaug og Dalane.

Ikke nøl!

KONTAKTSKJEMA FINNER DU DER

FORNØYDE: De er glade for at de tok kurset om demens. Fra venstre: Ann Kristin Skjærli, Solvig Feøy Pedersen, ccilie Riise-Røraas og Mette Skåreland. - Klikk for stort bildeFORNØYDE: De er glade for at de tok kurset om demens. Fra venstre: Ann Kristin Skjærli, Solvig Feøy Pedersen, ccilie Riise-Røraas og Mette Skåreland.