En av landets mest effektive VA-kommuner

Vennesla er landets 15. mest effektive kommune innenfor vann og avløp. Det viser det store, årlige Effektivitetsbarometeret.

_ Målingen dokumenterer at Enhet for park og teknisk, som håndterer vann- og avløp, er på merkene og jobber godt. Det er veldig gledelig, for vann- og avløp er blant de helt grunnleggende tjenestene en kommune leverer, sier fungerende kommunedirektør Alexander Etsy Jensen i en kommentar.

Arne Vatne, som leder enhet for park og enhet følger opp:

_ Vi har over mange år jobbet målrettet med å forbedre, effektivisere og investere i vann -og avløpsnettet. Da er det moro å oppleve at vi kommer stadig bedre ut på landets viktigste effektivitetsmåling for vår sektor, sier han.

Øverste fargen er beste tredjedelen av norske kommuner, så den midterste tredjedelen og nederst den dårligste tredjedelen. Vennesla er de svarte punktene med tall.  - Klikk for stort bildeØverste fargen er beste tredjedelen av norske kommuner, så den midterste tredjedelen og nederst den dårligste tredjedelen. Vennesla er de svarte punktene med tall.

Veldig gode tall

Det er Momentum som hver sommer legger fram det store Effektivitetsbarometeret for de kommunale selvkosttjenestene vann og avløp, basert på tall og funn fra året før. Momentum er landets ledende konsulentmiljø innen selvkost og vann og avløp. Den markedsledende modellen deres brukes av over 300 kommuner og kommunale selskaper, også Vennesla.

Effektivitetsbarometeret 2024 viser altså at Vennesla er blant landets aller mest effektive vann- og avløpskommuner. Vi er den 15. mest effektive VA-kommunen i Norge.

Vennesla kommune peker seg spesielt positivt ut på lekkasjenivå for vannforsyning og på investeringsgrad i avløp, men er også høyt for de tre andre måleparameterne: kostnadsnivå vann, investeringsgrad vann og kostnadsnivå avløp.

Stort etterslep

Over hele landet, også i Vennesla, er det stort etterslep på investering i vann og avløp Nasjonalt er etterslepet på 280 milliarder kroner. Også i Vennesla er behovet stort, og fram mot 2027 skal det investeres rundt 100 millioner kroner. Den nye hovedplanen for avløp som kommer neste år, vil si mer eksakt om behovet framover.

Statsforvalteren i Agder har bedt kommunene prioritere vann- og avløp framover og skiver:

«Samlet for hele Agder mener vi det er nødvendig med en betydelig økt innsats på dette området for å sikre gjennomføring av den lovpålagte myndighetsutøvelsen, stanse ulovlig forurensning fra avløpsanlegg og å sikre oppnåelse av miljømålene i den regionale vannforvaltningsplanen.»

Fakta vann- og avløp

  • Vennesla kommune drifter og eier vannverkene Homstean. Skarpengland, Hægeland og Drivenesøya. Sistnevnte er desidert størst.
  • Vennesla kommune har fire renseanlegg på Homstean, Skarpengland og Hægeland og Odderøya (medeier). Vennesla-kloakken går i ledning i Otra til byen.
  • Over 120 kilometer med kloakk- og vannledninger driftes og vedlikeholdes av Vennesla kommune.

Få når nasjonale mål

Ifølge konsulentselskapet Momentum satser norske kommuner noe mer på rehabilitering i 2023 enn i 2022. Likevel er det fortsatt færre enn 15 kommuner av landets kommuner som når målet om å rehabilitere to prosent av vannledningene og færre enn 20 kommuner som når målet på avløpsnettet. Vennesla er fortsatt ikke oppe på to-prosentmålet.

Rapporten sammenligner Vennesla kommunes vannforsynings- og avløpshåndteringstjenester med nabokommuner, respektive KOSTRA-gruppe og landet som helhet.

I media og blant publikum er det mest fokus på de kommunale gebyrene for vann og avløp. For selvkosttjenester kan sammenligninger av pris (årsgebyr) ofte være misvisende fordi årsgebyret i et enkelt år kan påvirkes mye av disponering av historiske over-/underskudd, svingninger i næringsaktivitet og i antall nye tilknytninger på ledningsnettet.

Effektivitetsbarometeret for vann og avløp er basert på data som allerede er rapportert til SSB og har et klart fokus på VA-sektorens kostnadsside. I tillegg dokumenterer rapporten i hvilken grad kommunen reinvesterer i anlegg og ledningsnett samt tilstanden til ledningsnettet i form av lekkasjer og vanntap.  Den gir altså et mer helhetlig bilde enn medias rangeringer av avgiftsnivå.