Folkehelse - hva påvirker helsa vår?

Nesten alt vi som kommune gjør, påvirker folkehelsa til innbyggerne positivt eller negativt. Derfor er den så viktig å fokusere på.

Folkehelsearbeid innebærer at vi som kommune skal legge til rette for å fremme befolkningens helse og trivsel. Vi skal forebygge sykdom, skade og lidelse, og beskytte mot helsetrusler. 

Folkehelsearbeid handler om å jobbe for en samfunnsutvikling som utjevner sosiale forskjeller, tilrettelegger for økt samfunnsdeltakelse, sunne levevaner, økt fysisk aktivitet, inkludering, frivillig aktivitet og helsefremmende stedsutvikling.

Folkehelsearbeid er politikk og en lovpålagt oppgave. Det er langsiktig og systematisk samfunnsutviklingsarbeid rettet mot hele befolkningen som ivaretas av alle sektorene i kommunen.

Folkehelseprofil

Folkehelseinstituttet utarbeider hvert år folkehelseprofiler for fylker, kommuner og bydeler. Rapportene inneholder nøkkeltall knyttet til befolkning, levekår, miljø, skole, levevaner, helse og sykdom. Folkehelseprofilene kan brukes som en av flere kilder til å finne svar på hvordan helsetilstanden er hos innbyggerne i kommunen, hvilke ressurser vi rår over og hvilke utfordringer vi står overfor.

Vennesla kommunes folkehelseprofil for 2023 kan lastes ned her (PDF, 2 MB).

Hva påvirker helse og livskvalitet? 

Forhold som påvirker helse og livskvalitet omfatter alt fra generelle samfunnsforhold til individuelle valg og egenskaper ved enkeltmennesker. Dette er illustrert i modellen under.

Figur som illustrerer alle påvirkningsfaktorene som påvirker folkehelsen - Klikk for stort bildeModell: Hva påvirker helsen? (Whitehead & Dahlgren, 1991)

 

 

 

 

 


Sosiale nettverk og levevaner har en mer umiddelbar betydning for helse og livskvalitet, men helse påvirkes også sterkt av samfunnsforhold. Følgende faktorer er av særlig betydning for folkehelsen: